Нов тест на потребителски организации в четири страни откри химикали, които предизвикват загриженост, в съдовете за еднократна употреба, изработени от популярни алтернативи на пластмасите, като купи от растителни влакна за еднократна употреба, сламки от хартия или чинии от палмови листа.

 

Установено е също, че някой продукти подвеждат потребителите с необосновани „зелени“: твърдения. Европейската потребителска организация (BEUC) и нейните членове призовават ЕС да гарантира, че алтернативните съдове и прибори за еднократна употреба са безопасни и не подвеждат потребителите.

 

Общо над половината (53%) от включените в пробата продукти съдържат един или повече нежелани химикали над препоръчаните нива, включително някои, за които се подозира, че причиняват рак. Други 21% съдържат тези химикали в концентрация близо до границите.

 

Със забраната на  много пластмасови изделия за еднократна употреба в ЕС (от 3 юли 2021 г.), производители и потребители все повече се насочват към алтернативи, направени от бамбук, хартия или палмови листа. За разлика от пластмасите, безопасността на тези материали е нерегламентирана в ЕС, тъй като не съществуват конкретни правила за проверка и контрол.

 

Констатациите показват, че твърденията за “зелена” идентификация на популярните пластмасови алтернативи могат да заблудят потребителите: някой пробни продукти твърдят, че са компостируеми или биоразградими. И все пак, тестът установи, че много от тях съдържат химикали, които не се разграждат напълно в природата в продължение на стотици години и могат да мигрират в околната среда и да се натрупват в почвата, водата и живите организми.

 

Моник Гойенс, генерален директор на BEUC, коментира:

 

“Тъй като пластмасовите чинии и чаши за еднократна употреба скоро ще останат в миналото, алтернативите на растителна и хартиена основа естествено набират популярност сред потребителите. Прекрасно е, че ЕС най-накрая премахва еднократните пластмаси, но също така трябва да премахне токсични химикали в алтернативите.

 

“Фактът, че много пластмасови алтернативи са заредени с химикали ” завинаги “, показва за съжаление, че един устойчив замърсител се заменя с друг. Резултатите, които публикуваме днес, доказват, че настоящите правила на ЕС за опаковане на храни не защитават потребителите. Крайно време е ЕС да вземе своето решение  и да излзе със строги правила за опаковане на храни, които едновременно защитават потребителите и околната среда.

 

„Зелените етикети като„ естествени “,„ биоразградими “или„ компостируеми “нямат място върху съдовете за еднократна употреба, които съдържат устойчиви химикали. Такива фалшиви твърдения създават объркване сред потребителите и затрудняват идентифицирането на чиниите, сламките или купи, които са по-щадящи околната среда от други. ЕС трябва да изчисти пазара на хранителни опаковки от всички подвеждащи „зелени“ твърдения. “

 

Извадки от теста:

 

Изследвани са 57 артикула, като купи за еднократна употреба, направени от слама или влакна от стръкове на захарна тръстика, хартиени сламки и прибори от палмови листа.

 

Три категории артикули: 23 купички и чинии, изработени от формовани естествени влакна, 18 сламки от хартия; и 16 купички и чинии от палмови листа.

 

Открити са определени групи химикали и пестициди:

 

Флуорирани съединения (PFAS), наричани още „химикали които остават завинаги“, защото продължават да съществуват в природата. PFAS се използват широко, за да се направят опаковките за храни и други потребителски продукти устойчиви на вода, мазнини и / или петна. PFAS са свързани с ракови заболявания, загуба на IQ и други тежки ефекти върху здравето.

 

По време на производството на хартиени опаковки  се появят хлоропропаноли; те имат свойства, причиняващи рак.

 

Пестицидите могат да присъстват в хранителни продукти на растителна основа или като остатъци от пестицидите, използвани за отглеждане на захарна тръстика, палми и други естествени материали, или при преработката на суровината. Излагането на определени пестициди е свързано с ракови заболявания, вродени дефекти и ендокринни нарушения и т.н.

 

Пълните резултати от теста можете да разгледате  тук.