Забраната на пластмаса в опит да се намали замърсяването и борбата с изменението на климата може да доведе до екологични щети, твърди екип от учени.

 

Зелените активисти призоваха за намаляване на производството на пластмаси или за пълна забрана в някои области.

 

Въпреки това, учените от университета Heriot-Watt заявиха, че замяната на пластмасите с други опаковки като стъкло или метал може да удвои глобалната консумация на енергия.

 

Те също така предупредиха, че това може да доведе до утрояване на емисиите на парникови газове.

 

Групата от 40 души, която привлича експертни познания в областта на инженерството, науката, икономиката и социалните науки, заяви, че трябва да се положат повече усилия за повторно използване и рециклиране на пластмаси.

 

Проф. Дейвид Бънкъл от Института за химически науки към университета каза пред шотландската програма на Би Би Си: “Има изследвания през последните няколко години, които са показали, че ако извадите всички пластмаси и ги замените с нещо друго. тогава това действително ще доведе до увеличаване на емисиите на парникови газове.

 

“Не казвам, че пластмасите не са емисии на парникови газове, но подмяната ще бъде много по-лоша от самите пластмаси. Това е предизвикателството, пред което ще се изправим в бъдеще. Очевидно искаме да премахнем пластмасите от океаните, но какво ще замените с пластмасите, на които разчитаме сега?”

 

Анализ от Кевин Кийн, кореспондент на BBC Scotland

 

Ние се възползваме от света, консумирайки го благодарение на пластмасата и политиците се възползват от това, правейки нещо по въпроса.

 

По много похвални причини, те настояват да забранят продукти, които причиняват най-голяма вреда на морските екосистеми.

 

Първоначално на фокус бяха микрофибрите, след това клечките за уши, но никой не знае какво да се прави с чашките за кафе и сламките, т.к. дори да се заменят с хартиени алтернативи, за да не разпада хартията от влагата, тя трябва да обвита с тънък слой фолио, което отново е полимерен продукт.

 

Тези учени предупреждават за неволните последствия. Транспортирането на стъкло например, използва много повече гориво, просто защото е по-тежко.

 

Те не казват, че трябва да забравим войната с пластмасата, а просто да направим цялостен поглед върху проблема. Рискът е, че тези смесени съобщения объркват потребителя.

 

Въпросът набра скорост и доведе до значителна промяна в поведението. Всички са съгласни, че просто намаляването на употребата на пластмаса, вместо да я заместваме с нещо друго, е може би най-доброто, което можем да направим.

 

Проф. Бъкнал също предупреждава за потенциалните икономически щети, причинени от пълна забрана на пластмасата.

 

„Транспортирането на потребителски стоки в пластмасови опаковки означава, че са необходими по-малко превозни средства за транспортиране на тези стоки, т.к. пластмасата е по-лека, това води до по-малко гориво и значително намаляване на емисиите на парникови газове.”

 

„Въпреки че някои хора могат да искат пластмасите да бъдат намалени или забранени изцяло, трябва да сме сигурни, че ги заместваме с материали, които са по-добри за планетата.”

 

 

“В много случаи няма надеждна алтернатива на използването на пластмаса, така че трябва да се премине към “кръгова икономика” за пластмаси, вместо модела „създавам-използвам-изхвърлям“, с който сме свикнали.”

 

Източник: www.bbc.com