30 ученици на възраст между 15 и 19 години взеха участие в тазгодишния финал на Европейския конкурс за младежки дебати (EYDC) на тема “Живот, учение, работа и мобилност в умните градове на бъдещето: със или без пластмаси и нефтохимикали”, който се проведе на 8 октомври 2018 г. като част и от 52-та годишна среща на EPCA във Виена, състояла се в периода от 7 до 10 октомври 2018 г.

 

Въз основа на изключително успешните издания на Европейския младежки конкурс за дебати (EYDC, www.eydc.eu) през 2016 и 2017 Европейската нефтохимическа асоциация – EPCA и PlasticsEurope отново си партнират, организирайки серия от състезания по дебати за младежи в Европа. Тази година девет страни бяха домакини на Националните финали: Белгия/Холандия за съвместните финали “Бенелюкс”, България, Хърватия, Франция, Германия, Италия, Полша, Испания и Великобритания.

 

Общо десетима от дебатиращите ученици спечелиха EYDC 2018, като на първо място бе ученичката от Франция – Мацуко Сано. Първите петима победители бяха поздравени от проф. Стивън Чу, носител на Нобелова награда за физика от 1997 г. и бивш министър на енергетиката на САЩ в кабинета на президента Обама, който беше почетен говорител на церемонията по закриването на 52-та годишна среща на Европейската нефтохимическа асоциация – EPCA във Виена, най-голямото събиране на световната нефтохимическа бизнес общност в Европа.

 

В състезанието по младежки дебати България беше представена от тримата финалисти от Националния финал по младежки дебати, състоял се в София на 18 май 2018 г. в Столична Община: Николай Бошнаков (91 Немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов”), Яна Захариева (Гимназия “Увекинд”) и Исак Кантер (Немско училище към Немското посолство).

 

Те представиха своите виждания за “интелигентните градове на бъдещето” и ролята на пластмасите и нефтохимическите продукти, които чрез различни форми на практика могат да направят градовете и животът в тях по-добри за живот. Младите хора се представиха на изключително високо ниво демонстрирайки не само умения в дебатите, но също  задълбочено мислене и интересни обществени позиции.    

 

EPCA и PlasticsEurope имат за цел да направят науката и технологиите по-ясни, достъпни и пряко свързани с ежедневието на участниците в дискусиите. Европейски младежки конкурс за дебати – EYDC е многостранна образователна инициатива, която има за цел да даде на младите хора уникална възможност да придобият нови умения, изразявайки себе си по убедителен начин на теми, свързани с индустрията; същевременно полимерната индустрия има възможността да изгради връзка с новото поколение, изслушвайки и научавайки техните възгледи.