Липсва достатъчно пластмаса, годна като технически характеристики за рециклиране и влагане в нови изделия. Това каза Цветанка Тодорова, председател на УС на Браншова асоциация Полимери (БАП), в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. “Трябва да има достатъчно количество отпадъци от пластмаси, което е свързано с разделното събиране с осигуряване на достатъчно чисти отпадъчни потоци.”

 

“Освен това на Европейско ниво все още няма приет стандарт за т.нар. рециклати. Това, което съществува като изисквания и стандарти за първичните полимерите, все още не е направено за вторичните”.

 

Тази година в огромен проблем за бранша се превръща скокът на цената на електроенергията, алармира Тодорова. “Индустрията за обработка на полимери и рециклиране е високо енергоинтензивен сектор. Цената на електричеството в общия дял на готовите изделия е 20-30%” и драстичното увеличение на тока се отразява директно върху цената на продукцията, а потребителите не могат да поемат цялото това покачване. От друга страна, производителите имат дългосрочни договори, които не могат да изпълняват без да реализират загуби.

 

“Стига се до там, че компаниите наблюдават цените на електроенергията и решават дали да работят днес или не, за да не трупат загуби”. Това реално се случва, потвърди гостенката и подчерта, че подобни спирания също не са безболезнени за този тип производство и “чисто технологично носят загуби”.

 

Компенсациите за бизнеса не са достатъчни и трябва да има по-дългосрочна визия и мерки, които да направят така, че да има предвидимост за бизнеса. Предложение на асоциацията, което за сега е оставено без отговор, е, енергоемките предприятия да купуват ток директно от АЕЦ, за да може индустрията да работи, каза още тя.

 

Цялото интервю можете да видите тук.